A szuvasodás leggyakoribb oka a cukortartalmú italok rendszeres fogyasztása. A tartós cumisüveghasználat akkor veszélyezteti gyermekeink fogait, ha az üvegben cukros ital, pl.: magas cukortartalmú gyümölcslé, tea van. Természetesen IHAT A PICI cumisüvegből, de ez ne a gyermek megnyugtatását, lefoglalását szolgálja, hanem az ivás elősegítését. A cumisüvegben csak olyan italokat kapjon, aminek nincs, vagy alacsony a cukortartalma. Lehetőleg VÍZZEL töltsük meg a cumisüveget.
AZ UJJSZOPÁS NEM KÁROS (mintegy négyéves korig). NE AGGÓDJANAK A SZÜLŐK! A gyermekek különböző (nem táplálkozási célú) szopizási szokásait a „komfortszopizás” gyűjtőfogalommal illetjük. Ebbe beletartozik a hüvelyk- vagy más ujjak szopása és a cumizás is. Ma már a legtöbb gyermekfogászati és gyermekegészségügyi szakember egyetért abban, hogy ezeknek a szokásoknak megnyugtató szerepe van, segítik a személyiségfejlődést, az elalvást, tompítják az anyahiány érzését.
Tehát NÉGY ÉVES KORTÓL kell foglalkozni a problémával, hiszen olyan fogazati rendellenességeket alakít ki, amit csak szakemberi segítséggel, fogszabályzó készülékkel lehet orvosolni.

Fogtündér 3. rész: Táplálás. NEM A CUMISÜVEGGEL VAN GOND, hanem a benne lévő folyadékkal! Káros az UJJSZOPÁS?