Nagyon fontos, hogy a daganatos beteg megtegyen mindent gyógyulása érdekében. Az ÉLETMÓDDAL ELŐ LEHET SEGÍTENI avagy GÁTOLNI a terápia sikerét.
A JELENTŐS FOGYÁS HÁTRÁNYOSAN befolyásolja a kezelés eredményességét. A TÁPLÁLKOZÁST tekintve javasolt, hogy a daganatos betegek naponta fogyasszanak nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, zöldségféléket, nagyobb részüket nyersen. A tej-, tejtermékek, húsok, húskészítmények közül a zsírszegényeket válasszák! Korlátozzák a vörös húsok- marha, sertés- fogyasztását, helyette szárnyast, halat egyenek! Kerüljék a pácolt, füstölt élelmiszereket! Csökkentsék a sófogyasztást és helyette a megfelelő íz elérése érdekében friss, vagy szárított fűszernövényekkel való ízesítést alkalmazzanak! Ne egyenek penészgombával szennyezett ételeket, erre kiemelten figyeljenek Minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasszanak!
MOZOGNI SZÜKSÉGES, és amennyire az illető állapota engedi, meg kell próbálni sportolni. A KÖVÉRSÉG KOMPLIKÁCIÓT jelent, például sokkal nagyobb a műtéti szövődmény esélye, nehezebb besugarazni a túlsúlyos beteget.

Nagyon nehéz szembesülni azzal, hogy esetleg 5-8 év után kiújul a rák. Ilyenkor még inkább fontos, hogy a beteg mellett ott álljon a család, a barátok, akik igazi érzelmi támaszai lehetnek a daganatos betegnek. Ezen a nehéz időszakon segíthet átlendülni a jó orvos-beteg kapcsolat.
A KONTROLLVIZSGÁLATOK kiemelt jelentőségűek, ezeket nem szabad elhanyagolni. Ha IDŐBEN ÉSZLELIK a kiújulást, akkor van esély a gyógyulásra, a betegség krónikus betegséggé való szelídítésre.

A palliatív ellátás a tünetek ellátása, például hányinger, fájdalom, lelki tünetek, egy komplex ellátási forma, egy életminőségbeli segítség. A betegek egy team, egy ellátócsapat segítségére számíthatnak, amelynek tagjai többek között dietetikusok, gyógytornászok, pszichológusok. Formája lehet ambuláns vagy fekvőbeteg ellátás. Az utóbbi esetben a súlyos betegek számára is biztosítani tudják az otthonápolást.
A tapasztalatok szerint, akik a kezelések mellett korai palliatív ellátásban részesülnek azok hosszabb ideig élnek.

Az Érted és Veled Alapítvány kezdeményezésére, és az EMMI támogatásának köszönhetően készülhettek el a Daganatos betegségekről szóló ismeretterjesztő videók. Elismert szakemberek vállalták fel a tájékoztatást.
Prof. Dr. Mangel László egyetemi tanár, intézetvezető, PTE KK Onkoterápiás Intézet;
Prof. Dr. Bellyei Szabolcs egyetemi tanár, PTE KK Onkoterápiás Intézet;
Dr. Csikós Ágnes tanszékvezető egyetemi docens, PTE KK Onkoterápiás Intézet, Palliatív Tanszék;
Forgács-Menyhért Mónika pszichológus, PTE KK Onkoterápiás Intézet;

DAGANATOS BETEGSÉGEK Egy daganatos beteg lehet teljes értékű ember! CSAK EGYÜTT LEHETSÉGES