Egy férfinak 50% az esélye, hogy élete során daganatos beteg lesz, a nőknek 35%. A daganatos elváltozások jelentős része a megfelelő életmóddal megelőzhető lenne.

CSAK EGYÜTT LEHETSÉGES KISFILMSOROZAT első részében szólunk a DAGANATOS BETEGSÉGEK és az ÉLETMÓD közötti kapcsolatról. Hangsúlyozzuk, a stresszkezelés módja NE az alkohol és a dohányzás legyen, hanem például a mozgás. A rák kialakulásában szerepet játszó JELENTŐS KOCKÁZATI TÉNYEZŐ az ELHÍZÁS, a DOHÁNYZÁS, az ALKOHOLFOGYASZTÁS és a CUKORBETEGSÉG. A FÉRFIAKNÁL a TÜDŐRÁK a LEGGYAKORIBB DAGANATOS MEGBETEGEDÉS, amelyben jelentős szerepe van a dohányzásnak.

A dohányzás során daganatkeltő hatású anyagokat lélegzünk be. A dohányzás a szerves anyagok tökéletlen égése. Minden tökéletlen égés során policiklikus aromás szénhidrogének képződnek, azaz olyan vegyületek, amelyek károsítják a DNS-est, mutációt okoznak, és lényegében a sejtek daganatos elfajulásáért, a daganatok kialakulásáért felelősek. A dohányzás a cukorbetegség kockázatát is növeli, a cukorbetegség a rák kockázatát.
A CUKORBETEGSÉGBEN SZENVEDŐKNÉL 30%-al NAGYOBB a DAGANATAOS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYE.

Az ELHÍZÁS egy enyhe gyulladást okoz a szervezetben, ami az összes szervünket, sejtünket érinti, így az elhízás indirekt módon minden szervünkben, szövetünkben növelheti a rák esélyét.

A rosszindulatú elváltozásokat ÁLTALÁNOSABB TÜNETEK is jelezhetik, így a JELENTŐS FOGYÁS, a HOSSZABB IDEIG TARTÓ LÁZAS ÁLLAPOT, de konkrétabb panaszt is okozhatnak.
A SZŰRŐVIZSGÁLATOKKAL általában már akkor felfedezhetők az elváltozások, amikor még nincsenek panaszok, ezáltal sokkal jobbak a gyógyulási esélyek.

Az Érted és Veled Alapítvány kezdeményezésére, és az EMMI támogatásának köszönhetően készülhettek el a Daganatos betegségekről szóló ismeretterjesztő videók. Elismert szakemberek vállalták fel a tájékoztatást.
Prof. Dr. Kiss István egyetemi tanár, intézetigazgató, PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet;
Prof. Dr. Wittmann István egyetemi tanár, klinikaigazgató, PTE KK II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum;
Forgács-Menyhért Mónika pszichológus, PTE KK Onkoterápiás Intézet;

DAGANATOS BETEGSÉGEK Megelőzni! Időben felismerni! CSAK EGYÜTT LEHETSÉGES