A rák az nem egyfajta betegség, hanem egy nagy betegségcsoport, gyűjtőfogalom. Daganatos sejtek mindennap kialakulnak mindannyiunk szervezetében. Általában az immunrendszerünk ezek növekedését visszafogja, ezeket elpusztítja. Azonban sajnos az is megtörténik, hogy kikerülnek az immunrendszer kontrollja alól. A többhete fennálló panaszok esetén keressük fel a háziorvost, hogy egy kivizsgálást kezdeményezzen.

A beteg kikérdezése és fizikális vizsgálata mellett a legegyszerűbb és leggyorsabb diagnosztikai módszer a LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK kérése. Azonban egy egyszerű vérvizsgálat nem tudja kimutatni azt, hogy daganatos betegség áll-e a háttérben, de a megváltozott értékek utalhatnak rá. Ez esetben további vizsgálatokra kell küldeni a beteget.
Az egyszerűbb képalkotó eljárásokat a háziorvos is kérheti, így például a röntgent, az ultrahangot. Azonban, ha endoszkópos vizsgálatokra, avagy, CT-re van szüksége a betegnek, azt már szakorvos tudja előjegyeztetni. A PET-CT-ről sokan úgy vélekednek, ez a legmagasabb rendű, legkorszerűbb diagnosztikai módszer és ezt a daganatos betegeség gyanúja esetén mindenkinél mindenképpen el kellene végezni. Ha a leletek nem adnak megbízható választ, vagy ha a szakemberek számára további információk szükségesek a betegség pontos állásáról, akkor valóban szükséges lehet a PET-CT.

A PET szó egy orvosi vizsgáló módszer (pozitronemissziós tomográfia) kezdőbetűinek rövidítése. A PET-CT nem az anatómiai viszonyokat, a szervek szerkezetét, anatómiai elhelyezkedését ábrázolja, hanem a szervek működésbeli sajátosságait (pl. vérkeringés, anyagcsere stb.) A különböző betegségek mindig először a megbetegedett szerv működésében okoznak elváltozást, és ezt csak később kíséri a méretbeli (anatómiai) elváltozás. Ily módon a PET vizsgálat már nagyon korán képes jelezni a daganatos elfajulást.
A különböző képalkotó vizsgálatok elvégzése önmagában nem elegendő a diagnózis felállításához, mindenképp szükséges egy mintavétel, egy SZÖVETTANI VIZSGÁLAT. Hogy ez miként zajlik ezt is megismerhetik kisfilmünkből.

Az Érted és Veled Alapítvány kezdeményezésére, és az EMMI támogatásának köszönhetően készülhettek el a Daganatos betegségekről szóló ismeretterjesztő videók. Elismert szakemberek vállalták fel a tájékoztatást.
Prof. Dr. Mangel László egyetemi tanár, intézetvezető, PTE KK Onkoterápiás Intézet;
Prof. Dr. Zámbó Katalin egyetemi tanár, PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika, Nukleáris Medicina Tanszék

DAGANATOS BETEGSÉGEK Másoknál elvégezték, nálam miért nem? Diagnosztizálás CSAK EGYÜTT LEHETSÉGES