A második leggyakoribb daganatos megbetegedés minkét nemnél a VASTAG- és VÉGBÉLRÁK. A vastagbéldaganat jellemzően 10-15 év alatt fejlődik ki, de alattomos betegség, hiszen sokáig nem okoz panaszokat. A vastagbélrák az esetek zömében jóindulatú elváltozásokból, ún. POLIPOKBÓL alakul ki és ez a folyamat akár 10 évet is igénybe vehet – esélyt adva a megelőzésre! A polipok rákmegelőző állapotoknak tekinthetőek: önmagukban még nem jelentenek rosszindulatú elváltozást. Később azonban vastagbélrák, illetve végbélrák alakulhat ki belőlük.
Egyértelműen a SZŰRÉS az, ami hozzásegít a tünetmentes állapotban lévő jóindulatú vagy a korai, de még jól gyógyítható rosszindulatú elváltozások időben történő felismeréshez. A székletben laboratóriumilag kimutatható vér utal a jelenlétükre. A vastagbélrák szűrés egyik egyszerű, olcsó, és könnyen hozzáférhető módja a székletvérvizsgálat, amellyel kimutatható a rejtett bélvérzés. A székletminta otthon történő levételéhez szükséges egységcsomagot a háziorvosoktól lehet kérni
A 2018-tól megvalósuló VASTAG- ÉS VÉGBÉLSZŰRÉSI PROGRAM célja, hogy olyan korai stádiumban jussanak diagnózishoz a szakemberek, amikor még jók a gyógyulási esélyek. A vastag- és végbélrákszűrésen való résztvételt kétévente javasolják a szakemberek. Ez kétlépcsős vizsgálat, először a beküldött mintákban a székletvért vizsgálják, és ha itt eltérést találnak, akkor végzik el a kolonoszkópos vizsgálatot.

A bélbetegségek kivizsgálásában a legmegbízhatóbb módszer a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia). A diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is ad, így lehetővé válik polip eltávolítása, szűkület tágítása, vérzéscsillapítás, vagy szövettani mintavétel.
A rostban gazdag ételek, a sok folyadék és a rendszeres testmozgás segítenek fenntartani a belek egészséges működését.

Az Érted és Veled Alapítvány kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően készülhetett el a Daganatos betegségekről szóló ismeretterjesztő kisfilmsorozat 6. része. Elismert szakemberek vállalták fel a tájékoztatást.

Prof. Dr. Mangel László egyetemi tanár, intézetigazgató, PTE ÁOK Onkoterápiás Intézet;
Dr. Vincze Áron egyetemi docens, tanszékvezető, PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék;

DAGANATOS BETEGSÉGEK. Vastagbélrák. CSAK EGYÜTT LEHETSÉGES