Világszerte a legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. Magyarországon évente közel tízezer új megbetegedést regisztrálnak és mintegy nyolcezren halnak meg a betegség következtében. Bár főként a férfiakat érinti, egyre növekvő tendenciát mutat a nők körében is.
Tüdőrák kialakulásában 90%-ban a dohányzás játszik szerepet. Sajnos a passzív dohányzás is hajlamosító tényező. A tüdőrák kialakulásában a dohányzáson kívül a környezeti ártalmaknak- például azbeszt, radon- a genetikai faktoroknak és az immunrendszer kóros állapotainak van jelentősége.
Kezdetben a tünetek SZEGÉNYESEK, NEM SPECIFIKUSAK, sőt a betegek a kezdeti stádiumban teljesen tünet és panaszmentesek is lehetnek. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket többnyire már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.
A tüdőszűrés nem biztos módszere a tüdőrák diagnosztizálásának, hiszen pl. a kisméretű avagy takart elváltozásokat nem lehet vele észlelni. A felmerült gyanú esetén a kórisme pontosítása érdekében mellkasi CT elvégzése nélkülözhetetlen. Műtét előtt mindenképpen szükséges a daganat pontos méretének, helyzetének, nyirokcsomók érintettségének meghatározása céljából.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő műtét.
Minél korábban felismerve a betegek több mint felének esélye lehetne a túlélésre. Ugyanis az utóbbi másfél évtizedben különösen felgyorsult e daganattípus terápiájának fejlődése. A tüdő daganat(ok) műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra és így a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer. Ezért fontos a KORAI FELISMERÉS, hogy operálható fázisban legyen a beteg.
Egy egyedülálló TÜDŐAPPLIKÁCIÓ segíthet abban, hogy a tüdődaganatot, a hajlamot már korai stádiumban felismerjék. Egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából. Azonban legtöbbet a dohányzás mellőzésével tehetünk magunkért.
Az Érted és Veled Alapítvány kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően készülhetett el a Daganatos betegségekről szóló ismeretterjesztő kisfilmsorozat 9. része. Elismert szakemberek vállalták fel a tájékoztatást.

Dr. Balikó Zoltán ny. egyetemi magántanár, PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Pulmonológiai Tanszék;
Dr. Sárosi Veronika főorvos, osztályvezető, PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Pulmonológiai Tanszék;
Dr. Szántó Zalán egyetemi docens, osztályvezető, PTE KK Sebészeti Klinika;

DAGANATOS BETEGSÉGEK. Tüdőrák. CSAK EGYÜTT LEHETSÉGES